About Me

My photo

I want to be your favorite hello and your hardest goodbye.

hijab mata dibuka !


Ini kisah benar .aku berani bersumpah ini bukan rekaan or nak kejar “publisiti”(serious talk selagi dia tak mintak maaf .aku still kecik hati dgn fitnah yg dibuat -.-)

Benda ni jadi kat sekolah aku .biar aku cerita mgikut hari k .baru tersusun sikit .
 dari kanan ,jun ,eeqa ,wani ,iman
Selasa

Aku tak datang sekolah .bukan sebab nak ponteng tapi sakit.k ,sakit aku tak penting yang penting sekarang ni kawan aku .mgkin sebab port aku dalam kelas paling best sebab tuh semua lepak tempat aku *bangga* masa tuh hujan ,diorang pergi bantai cerita hantu .cerita pocong lah ape jadah haram diorang borakkan .

Dari ape yg diorg cerita ,masa diorg tgh cerita ke atau dah habis cerita ,benda tu ttbe je muncul .eeqa yang mula nampak then wani .eeqa nampak de budak main lari lari .yang wani pulak nampak benda tuh tgh pegang pipi iman .yang aku kagum tuh ,tah mana wani dapat kekuatan tah nak lempang tgn yg berada kat muka iman tuh .iman yg taktahu ape cerita ,terus sentap dgn wani tp lepas bende tuh pergi iman dah tahu sebab ape kena tampar.

Petang tuh aku datang sekolah sebab ade hal then diorang ni semua bukak cerita .aku pulak excited nak tgok bende tuh .nak rasa ape yg dorang rasa .sedikit pon aku tak pikir ape yg baik buruk eh .serious celupar gila mulut aku tuh .

Rabu

Pagi tuh eeqa tak datang sebab nenek sedara dia meninggal .geng aku yg dtg hanya jun, iman, wani, farah. Lagi sekali aku celupar nak sgt tgok bnde tuh .tapi mgkn Allah yg tahu kenapa dia tak tnjuk bnde tuh kat depan aku .wani je yg boleh nampak .bnde tuh ade dekat aku dgn iman .bnde tuh tak mengacau sgt .wani pulak kuat ,so alhamdulilah takde ape yg jadi .
kelas atas ,kelas yg mula mula nmpak benda tuh .

Khamis

Khamis ,merupakan hari ini .hari dimana semua nye jadi.penyebab kami turun naik berulang ke surau .mulanya beginii .

Sampai sekolah ,eeqa tanak tgok aku,touching sbb aku lambat reply tweet and no maxis aku off so dia bengang soalan dia tak berjawab.aku pon buat bodoh jela ,aku bkn reti memujuk sgt pon.iman pulak yg datang .dia datang semua bekerumun ,yelah nak tahu cerita pasal dia pergi berubat .

Mula iman cerita ,dia bgtau dia tolong ubatkan wani je .eeqa terus touching .terus tak pandang kiteorg .kiteorg abaikan kejap ,nak dgar dulu cerita ape yang jadi .sebab ape yang jadi ,aku cerita last sekali k .lepas dga kiteorg try lah pujuk eeqa ,tapi tah apehal yg bdk lain tuh sibuk halang .bialah dia nangis sekurang kurang dia dengar cerita sebenarnya .aku agak tension gak ah dgn bdk bdk yang menyemak time tuh.serious aku tak suka org msuk cmpur bila ade konflik .dah cukup ade masalah tayah nak semak tambah masalah lg ah en .

after that ,kiteorg masuk kelas ,kelas yg asal ,bukan tgkat atas sekali dah (bnde tuh mmg tmpt dia kt tgkt ats) aku pikir dah pindah kelas bawah bnde tuh takde lah ikut .tapi dia still ikut .masuk kelas eeqa tgh menangis ,aku pulak tgh sibuk tukar meja so tak perasan .ya Allah time aku ternampak eeqa nangis selepas kemas meja ,aku terus tarik dia bawak blkg .dia cakap bnde tuh ade dekat pintu.budak budak lain boleh pandang je .aku pon jerit suruh pggl ustazah . 

kiterorg bawak eeqa pergi bilik kaunseling .bg air penawar yg iman dapat masa berubat tuh .then iman calitkan sikit minyak tuh utk elakkan bnde tuh masuk .then aku amek minyak tuh utk calitkan  dekat semua pintu kelas aku.aku masuk kelas mintak permission nak calit bnde tuh .time tuh semua diam.

Lepas eeqa dah masuk balik kelas ,and semua mcm biasa balik ,wanie cakap ,bende tuh ikut blkg aku masa aku tgh calitkan minyak tuh and cikgu pon sampai takleh baca ayat kursi ,kali ketiga baru dia lepas baca full .itupun lepas aku pergi .time diorg bercerita tuh ,aku bersyukur sgt aku tak nampak .detik keinsafan kejap .

Kiteorg kena pergi dataran ,eeqa asik tnduk je ,lepas dia mintak tisu dekat farah ,aku terus tarik dia .aku bisik ,kalau dia nampak bende tuh, genggam tgn aku.dia terus genggam aku .cikgu tanya kenapa .lepas aku bisik ,aku terus bawak eeqa ,iman bawak wani .seriously muka diorang pucat gila.aku sampai tutup mata eeqa tak bagi dia tgok,dia jalan pon aku pimpinkan.antara wani dgn eeqa ,aku rasa eeqa lagi lemah smgt.

Smpai kat bilik kaunseling ,ust suruh baca yassin. Cikgu ade baca ayat kursi kuat kuat .elok benda tuh diri depan pintu kaunseling terus hilang.kiteorg mintak pergi amek yasin kat surau ,then GPK cakap selamat ke pergi ,aku and iman dgn yakin cakap insyallah takde ape.otw nak ke surau tuh ade jugak lah rasa lain .tapi  ignorekan jela.

ust cakap bnde ni takkan kacau org yang berani ,dia pon sebenarnya takut dgn kita tapi dia suka kacau org yg lemah semangat ,stress and memacam lagi .lepas bca yassin tuh ade jugak lah ,aku buat main ,gelak gelak .niat aku nak bg diorg gelak .diorg mmg lah gelak pasuh ust pesan jangan awak pulak yg kena lps ni .aku pon ,astaga .ampun ampun .hehe.

sebelum benda ni jadi ,aku mmg pernah nampak ade org tinjau kelas aku tapi aku pikir itu biasa.lepas aku cerita dekat geng aku pon ,benda tuh dah tak kacau.tapi iman cakap masa dia berubat, makcik tuh cakap ade nenek kebayan and cucu dia mgkin .dia suruh budak tuh masuk kelas tetapi yang si nenek ni jenguk dari tgkp .bende tuh tgh aim someone dalam kelas aku .aku yg nmpk benda tuh tinjau dulu then bende ni semua baru jadi .aku ke yg bende tuh aim .allahualam lah kan .ape yang mampu berdoa jelah .harap tak jadi ape dkt kiteorg .

spm makin dekat .macam macam dugaan yang kiteorg dapat .mgkin ade hikmah .ape yang mampu doa mintak kurangkan beban jela .

harap happy ni dapat dikekalkan :)

1 comment:

Anonymous said...

I won't be able to thank you fully for the articles on your web-site. I know you'd put a lot of time and energy into all of them and hope you know how much I appreciate it. I hope I could do the same for someone else sometime.